Summary of Significant Changes

Third Floor

  • The 1990’s extension will be completely remodelled and reclad and includes an inset and screened plant room.

Second Floor

  • New Link Bridge created to extension from West block following the removal of 1990’s external staircase.
  • Bedrooms inserted into the arched vaulted space originally part of the Kings Ward currently used as office space.
  • New South range infill proposed to replace 1960’s extension of no historical significance.

First Floor

  • Historic fireplaces are uncovered and where possible, reinstated with new surrounds.
  • The Princess Violet Ward in the East block to be retained and re-appropriated as a social lounge for informal meetings and communal use.

Ground Floor

  • The Current hospital entrance is retained as the main hotel reception because of its grand atrium. The original General Hopsital front door now becomes the main Spa entrance.
  • Spaces have been planned out so as to increase active frontage to Upper Borough Walls
  • A new lift is required to serve guests bedrooms and is situated adjacent to the existing hopsital lift.
  • The existing Chapel in the West block is to be repurposed as the hotel’s formal dining and breakfast area as well as a function space. The projector room at Mezzanine level is to be carefully removed.
  • The existing swimming pool area now provides additional guestrooms.

Basement

  • New glazed balustrading is proposed around a the tessellated pavement (mosaic) found on the site of the West block in 1859. The balustrading will both protect the mosaic’s current state and allow visitors to experience the art close-up.
  • A new raised floor is to be added and new openings formed within the vaults beneath the Chapel for a dumb waiter station and servery.
  • A new internal staircase within the conservatory will connect the two dining spaces at ground and basement for hotel guests and the general public.
  • The East block basement level will incorporate the new Mineral Water Spa – centred around the existing courtyard with a new mineral water pool covered by a new glazed roof.

Landscape and Public Realm

RNHRD Hotel, Bath: Landscape Sketch Design

Public Realm

  • No on-site parking which accords with the Council’s parking strategy
  • On-site accessible cycle parking provision
  • Proposals to include a valet parking service were dropped following Council advice, to reduce traffic movements associated with the hotel
  • The proposals are consistent with the Council’s emerging plans to pedestrianise this part of Bath city centre (and restrict access to service vehicles only).
  • Servicing for the hotel will take place from Upper Borough Walls only using existing bays
  • The car park will be removed and traffic movements on Parsonage Lane reduced
  • Active uses are introduced to the frontage along Upper Borough Walls
  • The entrance to the East Wing reinstated – it has been closed now for many years
  • A new entrance into the restaurant and conservatory space will bring vitality and life to Parsonage Lane
  • The small garden will be retained and improved and continue to provide important green “relief ” in an otherwise built up area
  • Substation will no longer be visible and new building façade providing opportunities for improvements to the streetscape on Parsonage Lane

The existing photographs of the carpark from above and from Parsonage Lane, demonstrate the significant improvements proposed – to upgrade the quality of the townscape through the extension facade, declutter the exposed services and introduce activity to the lane.

Carpark as existing

New Restaurants and Meeting Spaces

As a lifetyle hotel, a variety of dining, lounge, meeting and working spaces are proposed:

The Chapel will be repurposed as a formal dining room function space. As a breakfast room this space will overflow at peak times into a double height conservatory space.

As a transition space between the old and the new this light and airy space enables the restaurant to have its own on-street presence off Parsonage Lane and the separate entrance will ensure that its identity is able to be separately promoted from that of the hotel, essential for its commercial success. At the opposite end, the conservatory draws the garden into it providing a unique landscaped dining area in the city centre.

The double height conservatory permits the highly significant chapel façade to be brought inside the building to protect it and display it, and the glazed roof ensures that natural light reaches the chapel, maintaining its significance.

Below the chapel, the undercroft with its characterful arched bays and low ceilings, currently used an the NHS canteen will become a third unique dining experience. This was historically used as a coal cellar and boiler room and as part of revealing the history of the Mineral Hospital, the modern plasterwork will be removed to show the original rough stonework beneath. This will be accessed from the conservatory by a new stair.

Basement Floor Plan
Ground Floor Plan - Plans for three interlinking dining spaces
Existing Chapel proposed to be used for formal dining and breakfasts

The Princess Violet Ward in the East Block, first floor, is the best preserved, most intact Ward space within the Hospital. To maintain the legibility of some of the hospital’s original ward spaces this will be repurposed as a Meeting Room / Lounge for informal meetings, remote working and communal use.

Chapel undercroft (canteen) showing plaster over the original arches
First Floor Plan - Princess Ward

Mineral Waters Health Spa

The ‘Deep Bath’ or Hydrotherapy Bath c1920 (Turner:1921, Pl.3), Now part of therapy room and 0E.21
The ‘Deep Bath’ or Hydrotherapy Bath c1920 (Turner:1921, Pl.3), Now part of therapy room and 0E.21
1950 A Hubbard Tank was used for entire body treatments in Hydrotherapy. Image Copyright & by kind permission of Bath Medical Museum, RNHRD

Reconnecting to the hot springs of Bath

From its inception as a General Hospital treating the poor in Bath, the Mineral Water Hospital came about because of the perceived health benefits of the mineral waters. The water cure was prescribed for a variety of illnesses and conditions and involved bathing, drinking and later on hydrotherapy in the mineral waters. Such was the commitment to the water cure that with considerable engineering skill, the hospital established a direct piped connection to the hot spring waters beneath the streets of Bath, remnants of which can still be seen on Union Street.

This proposal seeks to reconnect to the mineral waters of Bath and using the latest modern methods, filter and treat the waters to ensure that spa and hotel guests can enjoy safe access to this incredible resource.

The Fragrance Group is looking to differentiate this from other spa offers within the city by including medical spa treatment options as well as medical consultation support.

The Mineral Water Spa reception and lounge within the hotel will be accessed by the reopened original General Hospital doors facing north on Milsom Street.

Located in the basement, the spa will consist of:

  • A central Mineral water pool similar in scale and proportion to the original treatment pool with a new glazed roof above
  • A Rasul mud treatment room
  • A variety of wellness water and sensory treatments and experiences
  • Treatment Rooms
  • 3 themed spa bedrooms
  • A fitness studio
  • Changing facilities
legendSpa
Indicative Computer Visual of the Pool Space
Contemporary Design Sauna
Sensory and other water experiences and treatments
Close Menu