Summary of Significant Changes

East block rooftop changes

  • Removing existing modern brick boiler flue/ removing lift motor room.
  • Build new plant screen. Form new mechanical plant platform within louvre grille enclosure.

East block Courtyard

  • Remove entire south range, poor quality ground floor kitchen extension and brick boiler flue.
  • New infill bedrooms at second floor clad in Bath stone to create a continuous enclosure to the east block courtyard. Rebuild entire south range and clad in curtain walling to harmonise with this extension.

West block roof top changes

  • Lower existing lift overrun projection and remove adjacent tank room
  • Build additional lift shaft overrun adjacent to the existing one.
  • Remove domestic scale steel windows and lead facing/ rainwater goods
  • Rebuild 1990’s third floor extension to align window openings with the original Georgian fenestration beneath it and reclad 3rd floor in curtain walling to harmonise with other new contemporary interventions proposed
  • Original double pitched roof – insert new dormer openings to provide ventilation to air handling plant within the roof structure (This replaces current plant insertions made by the NHS previously)

West block – Fire Escape Removal

  • West block – 1990’s Bath stone fire escape stair to be removed to allow for new contemporary glazed link bridge fire escape.

South façade Bath stone central bay to be repaired and new openings formed

  • Three Reinstated arched alcoves pre-1945 (bombed) at ground floor [insert image from garden]
  • Two new bedroom windows at First and Second floors to match the adjacent rebuilt windows (SW corner)
  • infilled Bath stone parapet

Parsonage Lane Access

  • Remove a c1.5m wide section of wrought iron railings and set aside for reuse
  • Create a new level access service entrance off Parsonage Lane into light well below with new sliding metal gate, new scissor goods lift and personnel stair all to match existing wrought iron railing

Proposed Extension

As part of the proposed comprehensive redevelopment proposals, a new high quality bedroom extension is proposed to be constructed on the existing hospital carpark. This car park and adjacent garden are classified as a Scheduled Ancient Monument as it is believed that the original garden was a fairly undisturbed plot that might contain some intact and significant archaeology from the last 300 years but more importantly, from the Roman occupation of Bath.

To enable Historic England to ascertain if a bedroom extension could be constructed without harming possible Roman remains an Archaeological Evaluation (survey) was commissioned to dig a 13m x 6m x 3m deep stepped trench in the car park area. Historic deposits were mapped through this excavation and any finds were recorded but in this location no Roman deposits were recorded. Historic England are now assessing the technical reports provided by the fieldwork team of Cotswold Archaeology and will then advise on the mitigations and processes required should the bedroom extension proceed.

The Proposed Extension is designed to be subservient to the original building in a clearly contemporary style, using high quality materials, that responds to its Georgian, pocket garden and mineral water context.

The extension design contrasts with the existing building but as part of an overall composition of form and materials, seeks to integrate and harmonise this 6th major building works project of ‘The Min’.

Analysis and comparison of Principles:

  • Georgian Design
  • Repetition and rhythm of openings
  • Ornate Articulated stone surrounds ‘show off’ capability
  • Horizontal moulding/ coursing – historic orders
  • Heaviness of stone
  • Symmetrical composition

Contemporary Design

  • Window and walls become one
  • Facetted expression ‘shows off’ capability
  • Technology and innovation
  • Aesthetic – Reflectivity
  • Visually lightweight glass
  • Asymmetrical composition

A computer visual showing the context of the new extension overlooking the newly landscaped garden area. 36 bedrooms over four floors are provided and linked to the main hotel with level access at ground and first floors. The contemporary Georgian response consists of seven bays on the long facade with four on the shorter ends, expressed as facetted glazed walls, with corner windows and Bath stone used as a scaling device.

A Materials Palette of Bath Stone (rainscreen), glass and metal unifies the new interventions and extensions. Okatech (Goethe Institute above) is a glazing product containing an expanded metal mesh insert that reduces sun penetration but primarily will provide additional privacy during daytime for guest bedrooms.

Close Menu